Ben Senin Bildiğin Kızlardanım, Hakan Urgancı

Temmuz 19, 2014
243
Views

Yaz moduna uygun hafif bir şeyler okuma arzusu ile başladığım bir kitap oldu  (Yalan tabi ki, elime aldım Beyhan’ın kafede, eğlenceli geldi , başladım 🙂 Yazar Hakan Urgancı  birçok TV programında sunuculuk yapmış. Çağımızda pek moda olduğu üzere kişisel gelişim ve iletişim konularında danışmanlık yapıyormuş.

Kitabı okurken çok net anlaşılıyor ki Urgancı kadınları epey gözlemlemiş. Hikayeler  gerçekçi ve sağlam olmuş. Bir çırpıda okudum.

Kitap beş kısımdan oluşuyor:

1.KADINLAR  ve SINIFLAR

Bu bölüm çok keyifli. Kadınları dış görünüş (meşrubat, ucuz şarap, çay) , yoruculuk (susturuculu tabanca, makineli tüfek) , iki unutulmazlar (memuriyet, kedi) , geçmiş (çiftlik çuprası, deniz çuprası, ahtapot), hizmet (gloria jeans, starbucks, kurukahveci)  , ilişkiler (taş köprü, asma köprü, mayın, kara delik ateş böceği, lotus çiçeği, karınca) , cinsellik ( göz, kalça, omuz) başlıklarında sınıflara ayırmış. Gülümseyerek okuyup ,sık sık ”evet ya ,doğru ” dedim. Tabi ki meraklı bir bayan olarak hangisi bana uyuyor diye kafa yordum 🙂

Susturuculu tabanca kadınlar: İçlerinde en sessiz kadın tipidir. Ailenin reisi konumunu sana bırakırlar. Öyle gevşer ve rahatlarsın ki, erkek şımarıklığı ile sürekli hata yaparsın. Alacağın ilk darbe, sonuncusu olacaktır. Vasiyetini yazacak kadar bile zamanın kalmaz.

Starbucks kadınlar: Herkes onların yerine akın eder. Pahalı bir ürün için self servis hizmeti, üstelik karton bardakta tercih ediyorsan idealdir. Kesin olan şu ki orda sıkılmazsın.

Ateş böceği kadınlar: Onları hemen tanırsınız, ışıltılarını fark etmemek için kör olmalısınız. Onlar sadece görünümleri ile değil, sesleri ve auralarıyla da ortama baharı taşırlar.

Kalça kadınlar: Sokakta kalçalarını sallayarak yürüyen, hemcinslerinin bile fesat bakışlarla süzüp, şıllık diye söylendiği kadın türüdür. En kolay yatağa atılabilecek kadın tipi olarak algılansalar da , kazın ayağı öyle değildir.Sana istediğin tek şeyi verene dek, senden ihtiyaç duydukları her şeyi söker alırlar. Erkek jargonunda, ‘kafa koparan’ diye adlandırılan tehlikeli türdür.

2.(A)PTALLARIN (Ş)AŞKINLIĞI (K)ALICIDIR :

….Birine gerçekten aşık mısınız ,yoksa onu seviyor musunuz ?Sana soracak bir tek sorum var ”Selim’in nesini seviyorsun” . Aşk bu soruyu yanıtlamana engeldir. Hata verir beynin. Çünkü kalbinde taşıdığın bir yanıtı beynin vermesi gerekiyor…

…Ben kız babası olsam önceden aşık olmamış adama kız mız vermem…

3.BAŞKALARINI SEVMEYE BAŞLAMAK İÇİN DERSLER

Bu bölümden itibaren kitap ”eğlencelik” kategorisinden çıkıyor. Yazar oldukça iyi tespitlerle işin felsefe boyutuna giriyor. Çok beğenerek ve ciddiye alarak okudum bundan sonrasını.

Ders 1: Kendini tanı! 
Hiç bir erkek Angelina Jolie beni ne yapsın diye düşünmez. İster. Durup da aynaya bir bakmak gelmez aklına. Hiç bir kadın ,belli markalara ait ürünlerin  özelliğinin sadece bir zümreyi diğerlerinden ayırmak olduğunu düşünmez. Bir aylık kazancını vereceği Jimmy Cho ayakkabıyı -her şeye rağmen- alırsa, yaşamındaki diğer öğelerin ayakkabıyla ciddi bir protokol ayrımına gideceğini tasavvur etmez. 

Her gün sokaklarda elimizde hazır bir elbise ile dolanır dururuz. Hayalimizdeki kişiye ait olan bu elbiseye göre adamlar/ kadınlar bakarız kendimize..

Sakın ben bu adamı/ kadını hak ediyor muyum diye düşünmeyin. Ağlamayın, dövünmeyin. O an kimle beraberseniz hak ettiğiniz kişi odur.

Henüz bir prensle karşılaşmadıysanız , bu sadece yeteri kadar kurbağayı öpmediğiniz içindir. Yok, yaşam kurbağalar arasında geçip de son buluyorsa, gölün yüzeyindeki aksinize bakın ve itiraf edin: Karşınızdaki görüntü bir prensese mi ait yoksa bir kurbağaya mı?

Ders 2 : Kendini sev

Hala O’nu mu düşünüyorsun? Aynaya bak, O’nu gör. O ve hayatına giren tüm O’nların dokuduğu nadide ipeğe bakıyorsun. Şimdi soruma cevap ver: ”Seni seviyor musun?”

Ders 3: Aslında Onu Mu Seviyorsun Kendini Mi?

Biriyle evlenecek misin? İyi yanlarını getirip durma gözünün önüne ! Tam tersi.24 saat buyunca hiç iyi bir tarafını görmediğini düşün..


4.BİR İLİŞKİYİ BİTİRME YOLLARI :

Öneri 1.Mal alır gibi eş seçimi yap

Erkek cinsi mevcut tüm kadın modellerini arzuluyor olsa da hayatının kadınını seçerken aynı otomobil alır gibi duygusuz ve akılcı davranır.. Bu seçimin ardından zaman zaman üst modeller ya da daha prestijli markalara iç geçirse de sorulduğunda ”Ben otomobilimden gayet memnunum ” der , dervişçe başını öne eğer..

Kadın cinsi mevcut tüm modelleri arzulamaz. Seçimini de erkek gibi akılcı değil, ağırlıklı olarak duygusal yapar. .

Kadın her ne kadar aldığıyla yetinecek gibi gözükse de bu asla gerçekleşmez.O yüzden hemen tüm kadınlar, sevgililerinin ya da kocalarının yeni sürümlerini yükletmek, onu sürekli olarak güncellemek derdindedirler..

Öneri 2 : Standartlarını belirle

..Amerikan filmlerinden dayatılan tüketim çılgınlığı , çiçeklerden tek taşlara, tam tur yüzüklere, şaşalı düğünlere, hepsinden de önemlisi kadının karşısında diz çökmelere kadar getirdi bizi..Neden diz çöktürüyor erkeğe? Çünkü tüketim tanrıçası dişidir de ondan.


Öneri 3: Açıklama yapma!

Erkek kadına onun silahları ile galip gelemez çünkü kelime kadının gücüdür…

…Din kitapları neden yapmamız gerekenleri tek tek emirler şeklinde belirtir de akıl ve mantık çerçevesinde bu emirlerin sebeplerini açıklamaz? Çünkü güç açıklayıcı değildir..

..Aşk ve etkilenme, bir mantık değil iman işidir.Bir açıklama değil, itaat durumudur. Yeteri kadar açıklama yaptım. İşinize gelirse, dağılın şimdi!

Öneri 4. Sus!

..Bir yerde suskunluklar çiçek açmaya başlamışsa o çiçeklere dikkatli bak! 
Bu çiçekler iki kişinin çiçekleriyse orada kaygı bitmiştir..Bakışarak anlaşabilme, aynı şeyden zevk alabilme hali vücuda gelmiştir..

..Oysa bir iletişim devi olan kadın susuyorsa, onun çiçeği çoktan ölmüştür..

Öneri 5: Her yöne beş bin dakikalık paket iste!

Kadın dünyasında keşkeler, -mışlar,- mişler bitmez.
Bir paketi seçersen onun artısına eksisine razı geleceksin. Bileceksin ki dört dörtlük paket de yok, hizmet de, arkadaş da, sevgili de..

Öneri 6: Ayrılıkla tehdit et!

Öneri 7: Her Lafın dibini kaz! Sonuna kadar

Aşırı sorgulamak kazmaktır. Hem de derin kazmaktır. Derin kazılan yerlerden cevher de çıkabilir petrol de..ama umumiyetle ya kemik çıkar ya pislik!

5. KADINLAR NEDEN..

Bu bölümde farklı sorulara cevaplar vermiş yazar:

-Kadınlar neden vampir sever, 
–Kadınlar neden kuaförde sırlarını anlatır
–Kadınlar neden tartışmada her zaman kazanır
–Kadın erkek neden çıtırcı olduk
–Güzel kadın neden aldatılır

Katılmadığım tek bir nokta bile olmadı.Hepsinde de işin can alıcı kısmı gayet güzel vurgulanmış.

En sonda gayet eğlenceli bir kadın sözlüğü ile kitap bitirilmiş.

Bölüm başlarında tanınmış kişilerden alıntılar yapılmış. Bir-ikisini mutlaka paylaşmalıyım:

”Bir tek insan neslinin kadın cinsidir ki avına göre diş geliştirmeye çalışır. Doğa buna izin vermediği için dünya, yanlış avı ısırmaya çalışmış, hayal kırıklığına uğramış, dişleri eksik, yaralı kadınlarla doludur.” Murathan Mungan

”Eşim ve ben yirmi yıl çok mutluyduk. Sonra tanıştık ”( Roger Dangerfield)

”Bana 2100 yılında dünyayı kadınların yöneteceği söylendiğinde ‘hala mı?’  diye cevap vermiştim” (Churchill)

 ”Anlaşabilmek için ayıplarımızın aynı olması lazım”(Cemil İpekçi)


Kadınlar ve erkekler konusunda söylenecek herşey bitti sanıyoruz ama Hakan Urgancı’nın satırları ile hala söylenecek ne çok şey olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Yaz günü hem eğlenip hem düşünmek isterseniz okuyun efendim. Özellikle kendini kurbağa sanan prensesler ve prens sanan kurbağalar okusa ne iyi olur 🙂

Kategori:
Genel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir