Ferrari’sini Satan Bilge ile epey gürültü koparan Robin Sharma aile işine el atmaktan da geri durmamış sağolsun. Tavsiye eder miyim? Evet, ederim çünkü kitabı bitirdiğimde ”silkelenme” ihtiyacı duydum kendi adıma. Proje çocuk yetiştiren hırslı ebeveynler için çok önemli kitap denebilir belki çünkü bütün kitap ”liderlik” üzerine kurulmuş. Bizim gibi ”saldım çayıra” felsefesi ile yaşayanlar için ise şöyle bir kendine gelmek açısından faydalı olabilir.
Hoşlanmadığım iki nokta oldu ; birincisi o ” Kazanmaya programlanmış” Amerikan vatandaşının satır aralarında bas bas bağırması. Yazarın derdi aile bilgeliği filan değil diye düşündüm, adam her şeyi bitirmiş, tonla para kazanmış, en iyi evlerde yaşamış, en iyi arabaları sürmüş; kesmemiş; sırada ne var, başka hangi konuda en iyi olabilirim diye bakınıyor sanki.
İkincisi ise çeviri dili. ”Aile Vizyon Anlaşması” gibi örneğin. Gerçek insanlardan değil teknik ayrıntılarla dolu şirket raporlarından bahsediyoruz sanki.
Kurgu da çok hoşuma gitmedi. Şöyle ki , kitapta iki kardeş var. Julian ve Catherine. Catherine ölümcül bir kazadan kurtuluyor ve hayatını sorgulamaya başlıyor. İşte geçirdiği uzun saatleri düşünüp ailesine vakit ayırmadığına pişman oluyor vs. Abisi Julian ise kızının ölümü sonrası kayıplara karışmış. Hindistan’a aydınlanmaya gitmiş. Yıllar sonra geri dönüyor ve kız kardeşinin garajının üstündeki ufak odaya yerleşiyor. Kendisi bilgeliğe ulaştığı için kardeşine dersler vermeye başlıyor. Tabi ki, ikisinin de geçim derdi yok. Kira, yemek, çocukların okul masrafları kolayca ödeniyor. Sebzelikteki çürümüş domatesler, kirli sepetindeki çamaşırlar, dağ gibi ütüler yok hayatlarında. Kadın işi bırakıyor, home-ofis çalışmaya başlıyor vs. Hani bizim dizilerde de oluyor ya, kocası kadını terkediyor, sokağa atıyor ve kadının karşısına anında zengin, yakışıklı ve başka bir adamın çocuğuna bakmaya çok hevesli bir adam çıkıyor. Aç kalan, evsiz kalan ne bir dizi kahramanı ne bir kitap karakteri görmedim.
Neyse, yine de okuyun dedirten kısma gelirsek;
Aile liderinin beş ustalığı var (lider lafına takılmayın , işe yarar tavsiyeler vermiş) :
1. Yaşamdaki liderlik evdeki liderlikle başlar.
Korkunun öte yanında daima özgürlüğü bulursun.
Kendimizden daha büyük ve daha önemli bir şeye ait olma hissini kaybettik.
Herkes anlam arayışı içinde. Herkes kendini tatmin etme hissinin peşinde. Ve fark etmeseler de herkes Zorunlu Amaç adını verdiğim kalplerini tutkuyla doldurup, içlerinde gizli olan en iyiyi ortaya çıkaracak şey için yanıp tutuşuyor.
Yaşamlarına hiç bir yön belirlemeden günü gününe yaşayan pek çok aile var.İşlerini şansa bırakarak her şeyin daha iyi olmasını umuyorlar.
Hayal gücünün perdesinde aile yaşamının nasıl olmasını istediğinle ilgili çarpıcı bir görüntü oluşturmalısın.Bu hayal , parlak, net, keskin ve çok canlı olmalı, sonra da bunu bir kağıda aktarmalısın.
Bir AİLE VİZYON ANLAŞMASI hazırla. Bu anlaşma senin için bir deniz feneri görevi görecektir. Ailenin geleceğinden tam olarak ne beklediğini bilmek seni negatif etkilerden korur.Bu anlaşmayı al, maddeleri öncelik sırasına göre diz, amaçlar geliştir, her öncelik için de belirli bir mühlet koy.
Vizyon anlaşması yaratmak yaşamını daha geniş bir açıyla görmeni sağlar. Ailene kuşbakışı bakarsın ve günlerini küçük şeylere büyük önemler vermeden geçirirsin. Hayati şeylere odaklanırsın.
Çoğu insan yaşamının en güzel yıllarını ideal hayatlarına uzanan yolda ilerlemelerine hiçbir katkısı olmayacak işlerle geçiriyor. Çok fazla TV izliyor, yaşamlarında ters giden şeyler üzerine devamlı düşünüyor, telefonda dedikodu yapıyor ve çocuklarını eleştiriyor. Vizyon anlaşması yaşamına pozitif sonuçlar katan şeylere devamlı olarak yoğunlaşmanı sağlayacaktır.
Gözlerini kapat ve hayal edebileceğin en mutlu sonu düşün. Daha sonra bugüne ulaşana dek geriye doğru git. Bu senin vizyon anlaşman olacaktır, yani yaşamının hikayesi.
Şu gürültülü, telaşlı dünyada evini bir sığınak haline getir.Daima temiz tut, bol bol güneş ışığı alsın. Evini çiçeklerle ve muhteşem kitaplarla doldur.
Bilgeler anne ve babalarının olmadığı yerde yaşamayı düşünmez bile. Yaşlılar daima huzur, bilgi ve sevgi kaynağıdır.
Çocuklarının huzurun değerini bilmelerini sağla. Radyonun , televizyonun, bilgisayarın devamlı açık, telefonun sürekli çalıyor olmasının gerekmediğini öğret. Birlikte sessiz, sakin geçirdiğiniz bir zaman yaratmaya çalış, tüm ailenin birlikte olduğu yemekler ye, gün batımını izleyip hayaller kur. Tüm aile bir arada iken telefonunu kapalı tut.
Ayda bir kez bir GÜLME GECESİ düzenleyin. Komedi filmleri izleyin ya da birbirinizi güldürmenizi garantileyecek komik hareketler yapın.
2.Çocuğu azarlamaktan lideri biçimlendirmeye geçiş
Çocuklarını iyi yaptıkları işlerde öv. Samimi övgü insan yüreğini en iyi harekete geçiren şeydir fakat biz bunu çok az kullanırız.
Güven her insan ilişkisinin temelidir.Ve bunu oluşturmanın en güçlü yollarından biri sözünün eri bir kişi olmaktır. Yapabileceğinden emin olmadan bir şeyi yapacağına söz verme.
Sen çocuklarının geleceğinin yazarısın.
Bütün gözler senin üzerine, asla unutma;
”Üzerinde minik gözler var
Ve gece gündüz izliyorlar.
Minik minik kulaklar var,
Her kelimeni hızla kapıyorlar.
Minik eller var,
Her yaptığını denemeye hevesli,
Ve minik bir çocuk var,
Senin gibi olacağı günü hayal eden.
Minik adamın ilahı sensin;
Sen bilgelerin bilgesisin.
Onun minik zihninde seninle ilgili bir şüphe yoktur.
Sana içten inanır,
Söylediklerine tutunur ve yapar;
O da söyleyecek ve yapacak
Büyüyüp de senin gibi olunca.
Gözlerini kocaman açmış minik bir çocuk var
Senin hep doğru olduğuna inanan;
Gözleri hep açıktır
Gece gündüz izler
Sen ona örnek olursun
Her gün her yaptığınla,
Çünkü o minik çocuk büyüyüp
Senin gibi olmayı bekler. (Anonim)
…..
(Devamı bir sonraki yazıda, zira çok uzadı.)