Neden Kitaplarımı Biriktirmiyorum?

Ekim 31, 2016
215
Views
Biriktirmiyordum ama bu resmi gördükten sonra ”Acaba?” demedim değil..İnsanlardaki hayal gücüne hayran olmamak mümkün mü? Bayıldım bu kitap dolu eve, vadiye bakan koltuğa ve köpeğe..

Çok okumama rağmen kitaplarımı biriktirmiyorum çünkü tekrar elime almayacağımdan emin olduğum bir kitabın sadece toz tutacağını düşünüyorum.

Dün bir kitapseverle konuştuk uzun süre. Son okuduğum iki klasik kitabı da sevmediğimi söyleyince yarı şaka yarı ciddi beni ”hafifmeşrep” okur olmakla itham etti. Hiç bozulmadım, yeter ki okumaktan konuşuyor olalım.

İnsan ne için okur?

A. Boş vaktini doldurmak için
B. Yeni dünyalar ve yaşamlar keşfetmek için
C. Gelişmek ve iyileşmek için
D.  Keyif aldığı için
E. Yalnızlığı tercih ettiği için

Benim için beşi de önemli ama tek birini seçmem gerekse C şıkkını seçerdim. Yani gelişmek ve iyileşmek. Sevmediğim, sıkıla sıkıla okuduğum kitap beni geliştirebilir mi? Belki..Bazen..Ama klasiklerde böyle bir potansiyel yok benim için. Hepsi için geçerli değildir elbette; son aylarda okumaya çalıştığım Monte Kristo Kontu, Aşk ve Gurur, İnsan Ne İle Yaşar ve Kendine Ait Bir Oda bana bunu düşündürtüyor.

Yine pek çok ”best seller”da da aynı şey oldu (Kavgam mesela) veya tekrar elime almayı düşünmediğim ebeveynlik kitaplarında.Belki birileri / çocuklar okur diye de düşünemiyorum. 10 yıl sonra basılı kitap diye bir şey olacak mı? Olsa da bu indigo mudur kristal midir ne olduğu belli olmayan çocuklar okuyacak mı?

Yani nereden baksam bana raflar dolusu, yüzlerce kitap faydalı gelmiyor. Ha, şu da var, evimi derleyip toplayıp da şuraya da güzel bir kitaplık koyayım da diyemedim. Onu diyebilseydim belki de daha dolu olurdu duvarlarım. Evim, evim, güzel evim dersem bir gün muhtemelen kocaman da bir kitaplığım olacaktır.

Tam da bunları yazarken sevgili Elif’in Kütüphanesinden ne güzel alıntılar yapmış Hüsnü Arkan’dan.

“Yaşadığım dünya çok fakirdi. Okuduğum dünyaysa çok zengindi. Zenginlikten parayı kastetmiyorum. İnsanların içleri çok zengindi. Aklımdan geçirdiğim ama bir türlü konuşamadığım şeyleri açıkça konuşabiliyorlardı. Benim yaşadığım dünyada insanlar bir şey yaparlarken niye yaptıklarını kendilerine pek sormuyorlardı. Okuduğum kitaplardaysa herkes soru soruyordu. Soru sordukça içleri ortaya dökülüyordu.” (s.70)
“Çok kitap okudum. Ama hayatta herhangi bir şeyi başarmak için mi okudum, yoksa başaramadığım için mi okudum, bilmiyorum. Benimkisi herhalde müzmin tembellik. Yapmaya, fiiliyata gönlüm yokmuş; yalnızca düşünmeye ve hatta yalnızca anlamaya gönlüm varmış. Belki de, bilmiyorum, gücüm yokmuş.” (s.84)

Okumalı, yazmalı, dopdolu bir kasım olsun sevgili okur..Biraz dağınık, biraz karmaşık bir yazı oldu bu. Sürçü lisan ettiysek affola..

Etiketler:
Kategori:
Kitap Yorumu

TÜM YORUMLAR

  • Ben de kitap saklamayı sevmiyorum. Okuduktan sonra ya arkadaşlarıma hediye ediyoru ya da belediyenin kitap toplama kutularına atıyorum. Böyece 1 kitabı en az 2-3 kişinin okumasını sağlıyorum kendimce.Kitabın amacı da bu değil mi? Okunmak

    Sevgiler

    Adsız Ekim 31, 2016 9:43 am Yanıtla
  • Ne yalan söylim ben biriktiriyorum. Çünkü mahalledeki insanlara, akrabalara veriyorum onlarda okuduktan sonra geri veriyorlar. Odama da bir tane kitaplık yaptırdım orada biriktiriyorum. Çünkü yukarıdaki resimde dediğin gibi bir zamanlar bende çok imremiyordum böyle kitaplıklara şu anda benimde oldu. 🙂

    Gökhan TEKİN Ekim 31, 2016 8:32 pm Yanıtla
  • Kitap okuma alışkanlığını bir türlü kazanamadım. O kadar istememe rağmen vakit darlıından mı yoksa içimden gelmeyişinden mi bilemiyorum bu alışkanlığı kendimle bütünleştiremedim. Aslında hep istediğim her ay bir kitap bitirmek ve bir yenisini okumak. Fakat olmuyor.

    sadri ercan Kasım 13, 2016 4:38 pm Yanıtla
    • Günaydın Sadri Bey. İhtiyacınız olan türü bulamamış olabilir misiniz? Birçok farklı tür okumak için bir kütüphaneye gidip gelmek çözümün bir parçası olabilir belki..

      ELİF sarı Kasım 14, 2016 7:13 am Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir