Sevgili Kitaplarımda Özlediğim Şeyler

Ekim 1, 2016
213
Views
Yalnız Kadınlar Sokağı’ndaki Ria’nın masumiyetini , hamaratlığını ,sarsaklığını, saflığını ve sıcacık evini..”Üçüncü cocuğu istiyorum” diyecekken kocasına , özenip bezenip giyinmişken , kocasının başka bir kadını sevdiğini söylemesi sonrasında mutfak masasında uzun uzun oturmasını , ani bir kararla Amerikalı bir kadınla ev değiş-tokuşu yapmasını ,adını unuttuğum o kadının Ria’nın evine / hayatına uyum sağlamak zorunda kalmasını, kaybettiği oğlunun acısını biraz biz Türklere benzeyen gürültülü, çoşkulu İrlandalılar arasında açığa vurabilmesini ve üstesinden gelebilmesini..

Bereketli Yaz’daki Diana’nın gözüpekliğini, cesaretini, hamarat bir ev kadını olmayı beceremeyip kendini dağlara vurmasını  ve odundan kulubesini..Kır kurtlarına ve bilumum yırtıcılara olan hayranlığını , üvey annesinin organik elma bahçesine gösterdiği özeni ve huysuz komşusu Walker’la olan sohbetlerini..Dağda tesadüfen karşılaştığı genç ve yakışıklı adamla aşk-meşk durumlarını , genç adamın onun için özene bezene yemek yapmasını..

Mahrem’deki BeCe’nin acayipliğini , zekasını ve nazar sözlüğünü..İlk sayfalardaki kafayı yemiş ponpon terlikli ev kadınını , şişmanlarla ilgili nice ayrıntıyı ve bulimia (yiyip yiyip kusma hastalığı) belasını çıplaklıkla anlatan yazarı..

Bit Palas’taki Cemal ve Celal kardeşleri , kuaför muhabbetini , mavi metresi , hacı ve torunlarını..Madam teyzenin evini , Agripina’nın kocasıyla soğuk ama sonsuz aşkını ,Bonbon palas apartmanını ..

Araf’daki Ömer ,Abed ve Piyu’nun doktora öğrencisi hallerini , hepsinin kendine has tuhaflıklarını Fas atasözlerini (Yakındaki komşu uzaktaki kardeşten iyidir) , Boston ‘daki öğrenci evini hatta Gail’in çikolata dükkanını..

Yüksek Topuklar’daki Nermin’in çıfıt çarşısı zihnini , onlarca kadın karakteri , bu karakterlerin müthiş hikayelerini ( Keser Suratlı Gönül’ün anne babasının tasvirini) , ressam kadının fakir ama anaç evinde Nermin’in hissettiği aile sıcaklığını , kapağı hep ”kıyışık” duran tencerelerden yükselen yemek kokusunu,sınıf farkının nasıl hissedildiğinin anlatılışını, Sinan’ın enfes evini..

Aynalı Pastane’deki Muştik’in muhteşem tiradlarını ,kadınlık hallerine dair o harika tespitlerini, Aliye’nin kıyafet ve aksesuarlarını , Eski İstanbul’u..(Bu kitapta yer alır Aynalı Pastane isimli uzun hikaye. Bu kitap başkadır okuma tarihimde ,bir tokat gibi sert ama inanılmaz ölçüde çarpıcıdır)

Ah nasıl unuturum Cihan Aktaş’ın mükemmel kadın karakterlerini..Ötekileştirilen , ev hayatına mahkum edilen, kadınlık denen kalenin yüksek duvarları içinde kendilerine varolmak için yollar arayan ,her birinde illa ki kendimden bir şey bulduğum kadınlarla doludur kitapları..Fıstık Ağacındaki Ev ve Dağınık Dünya nasıl güzel anlatır kadınlığı ,anneliği ,ait olma duygusunu..

Canım kitaplarım ,nasıl seviyorum sizleri..İyi ki varsınız , iyi ki yazılmışsınız.

Kategori:
Kitap Yorumu

TÜM YORUMLAR

  • Cihan Aktaş’ı sizinle tanıyıp okumaya başlamıştım, Bereketli Yaz’ın baskısı yoktu uzun süredir, yazıyı tekrar okurken Nadir Kitap’ta İngilizcesini bulup sipariş verdim 🙂

    Serpil Ocak 26, 2023 9:08 pm Cevapla
    • Vayy, eminim ki orjinal dilinde okumak çok daha farklıdır. İngilizcem o kadar iyi olsaydı keşke.

      Aydınlık Yüz Ocak 30, 2023 9:39 am Cevapla
      • Neden olmasın, hekim olmak çok daha zor, siz ki onu başarmışsınız İngilizcenizi de kitap okuyacak düzeye getirebilirsiniz bence.

        Serpil Şubat 1, 2023 7:51 pm Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir