12 yıldır sayısız çocuk kitabı satın aldım; almaya da devam ediyorum. Çocuk edebiyatı onlar kadar bana da iyi geliyor. O yumuşacık görsellerin içinde kaybolup gitmeye bayılıyorum. Aşırı seviyorum, ruhuma bu kadar iyi gelen başka bir şey yok. (Yağmur-hoş sohbet bir dost ve çay keyfi belki) . Emre 13 yaş olmak üzere, yatarken kitap okuma rutinimizi çok severek devam ettiriyoruz ve asla tek kitap yetmiyor. ( Bir gün bunu istemeyecekler diye de ödüm kopuyor)
Uzun lafın kısası ”çocuk kitapları seçmek” iyi bildiğim bir alan ve üzülerek söylüyorum; 12 yıldır arşivimize girebilen ve tekrar tekrar okunan Türk yazar sayısı ÜÇ :
- Orhan Veli- Nasreddin Hoca Hikayeleri ve bir şiir kitabı
- Ömer Seyfettin- Yalnız Efe
- Şimdi yazısını yazdığım kitap: Nazmi Ağıl, Kuşlar Konmuş Kitabıma
Ben bir heves satın alsam da çocuklar ilk okumadan sonra tekrar istemiyorlar ve o kitaplar yavaş yavaş ortadan kayboluyor. Maalesef yazarlarımızda yaratıcılık, esneklik, ucu açıklık gibi beceriler ya çok az ya da benim haberim o kitaplardan haberim olmuyor. (Çok resimli az yazılı kitaplardan bahsediyorum)
Yazar Nazmi Ağıl hakkında Google’da pek bir şey yok. 64 doğumlu, İngiliz Dili-Edebiyatı alanında öğretim görevlisi olduğunu ve başka basılmış kitapları olduğunu -çok sevinerek- öğrendim. Neden bu kadar az tanıtılmış diye de hayretler içindeyim.
Kitapta 30 çeşit kuş gayet eğlenceli bir dille yazılmış şiirlerle anlatılıyor ve bizden kuşu tahmin etmemiz isteniyor. Çocuklarla her okuyuşta eğlendiğimiz, hindiye ”nihdi” deyip güldüğümüz çok ama çok tatlı bir kitap.
Kendinize alın, çoluk çocuğa yeğenlere kuzenlere hediye alın ama bu kitabı alın. Karekodları okutup kuş seslerini dinleyin ve doğanın hep orada olduğunu, kuşların / böceklerin / ağaçların / bitkilerin huzur içinde yaşayıp öldüğünü, ömrümüzün geçip gittiğini tekrar hatırlayın; keyif ve mutlulukla.
Teşekkür ederim Nazmi Ağıl. Takipçinim. Senin gibi insanların yüzü suyu hürmetine dönüyor bu koca dünya.
TÜM YORUMLAR
Ben de sende görüp almıştım, ne kadar tatlı bir kitap ❤️ her çocuk sever mi bilmem ama bence de her kitaplıkta olmalı.. yazarın özeni, emeği öyle güzel ki..
Sevdiğim birinin sevdiğim kitapları bende görüp alması ve beğenmesi :)) Daha ne isterim !
Ben de çocuklarımla birlikte bayılarak onların kitaplarını okurdum. Bizin yazarlarımız içinde sizinle aynı düşünüyorum. Fatih Erdoğan ın kitaplarını ilk okumaya başladıklarında çok çok beğenmiştim.hikayelerin isimleri aradan çok yıllar geçmesine rağmen hala aklımda “Beş Benekli Baykuş Bana Niye Bakıyor”,”Gırrr…”, “Sınıfta Kaldım Haberim Yok”. Sizin yazınız üzerine baktım Fatih Erdoğan da Robert Koleji ve Boğaziçi Makina Mühendisliği mezunuymuş.Çok ilginç, su akıp yolunu bulmuş biz de güzel hikayeleri okumuşuz. Sevgiler…Ayşe
Aaaa evet bak onu unuttum. ”Ablam bana dil çıkardı” isminde çok tatlı bir kitabı vardı, çok okumuştuk.
İyi bir eğitim kendi yolunu bulabilmek için çok önemli. Boğaziçi mezunları genellikle böyle yaratıcı işlere yöneliyorlar sanki; siz ne dersiniz?
Yetenek ve ilgi alanına uyan üniversite eğitimi alınca hayata 5-0 önde başlıyorsundur herhalde. Ben üniversite okurken(30 yıl kadar önce) bölüm değiştirmek çok güçtü. Şimdi olanaklar daha iyi eskiye göre.Hemen hemen her meslekten çok farklı işler yapanlar çıkıyor ama edebiyatla uğraşaanlar çoğunlukla hukuk, öğretmen,filoloji gibi sözel alanlarından ve çocuk hikayeleri yazanlar kadın olurdu sanki. Mühendislik şaşırttı beni doğrusu. Boğaçiçi mezunları özelinde bir fikrim yok ama sıradan bir üniversite olmadığı kesin. Kitap dolu günler diliyorum. Ayşe
Teşekkür ederim Ayşe. Bodrum’da rastladığım Boğaziçi mezunları seramikle uğraşıyor veya dikişle. Dikkate değer bir konu. Sevgiler.
Yıllardır değişmeyen bir görüşüm var; Çocuklara verilecek en güzel hediyenin kitap olduğuna inanırım. Son zamanlarda bazı çocukların kitap hediye edildiğinde yüzlerinin büründüğü ifadeden, pek de mutlu olmadıklarını hissettiğimde bilseniz nasıl üzülürüm.
TÜBİTAK Yayınları arasında çok güzel çocuk kitapları da olurdu. Doğan Kardeş Dergisi hala çıkar mı acaba, öyle güzel bir içerikle çıkardı ki. Aziz Nesin’in Şimdiki Çocuklar Harika adlı kitabını okudunuz mu?
Nazmi Ağıl adını ne yazık, duymadım. Kendimi eleştirdim. Öncelikle çocuklarına okutması için kızıma ve çevreme hemen önereceğim.
Teşekkürlerimle sevgilerimi iletiyorum.
Teşekkür ederim Makbule Hanım. TÜBİTAK yayınlarına bakacağım. Aziz Nesin’in kitabını okumadım, listeye alayım.
Maalesef çocuklara kitap hediye etmek artık çok demode bir hareket kabul ediliyor ama ben de hala kitap alanlardanım.
Ayyy iyi ki yazdın ♥
Ben bunu yeğenime alayım ve onunla bu yaz her gece keyif yapalım bu kitapla. Bayıldım görsellere ♥
Çok sevinirim, mutlaka yaz beğenip beğenmediğini 🙂
çok güzel bir kitaba benziyor ben de bulabilirsem yeğenime alayım eminim çok sever. Hem çok sever hem de kitaba sevinen çocuklardan neyse ki 🙂
Al al, o sevmese de sen seversin.
Çok teşekkürler kıymetli tavsiyeleriniz için.
Nazmi Ağıl adını ilk kez duydum, şair ve çevirmenmiş kendisi, şiir kitaplarından birinin adı da Yağmura Bunca Düşkün 🙂
Ne kadar güzel bir isim değil mi? Ben de niyet ettim, bütün kitaplarını alacağım.
Kitabı aldım Masal’a, çok beğendi, teşekkürler 🙂
Geri dönüş için ben teşekkür ederim.