Çocuklarım İçin Nasıl Kitap Seçiyorum?

Kasım 22, 2019
359
Views

Çocuklar için :

@kitapkurduanne @birdolapkitap @lokumcocukkutuphanesi hesaplarını takip ediyorum. Evet bu üçü bana yetiyor. Üçünün de web sayfaları var , Bir Dolap Kitap’ın sayfasından çok faydalanırdım çünkü kitaplar hakkında uzun uzun yazıyorlardı ve az çok neyle karşılaşacağımı biliyordum. 2018’den beri yeni yazı yazmadılar ama açık radyoda düzenli olarak program yapıyorlar ve bence Türkiye’de çocuk kitapları deyince ilk akla gelecek isim onlarınki.

Yayın evlerinin hesaplarını da takip ediyorum ama kitap alacaksam illa ki gerçek bir kişinin o kitap hakkındaki yorumunu okuyorum. Hele ki adam akıllı bir çocuk kitabının 25-45 lira olduğunu düşünürsek incelemeden araştırmadan satın alamıyorum :(( Ne kadar üzücü değil mi?

En son Domingo yayınlarının Atlas’ını aldım ve BA-YIL-DIM ama almadan önce çok güvendiğim bir arkadaşa teyit ettirip öyle aldım 🙂

Boyutu, sayfa tasarımı ve retro havası harika 🙂

Bunun dışında eş-dost tavsiyesi her zaman faydalı. Mümkünse kitabı İmge kafede bulup okuyorum, görsellerine bakıyorum. Parası bir tarafa evde o kitaplara yer bulmak, özene bezene seçtiğim kitabı bebelerin bir köşeye atması canımı sıkıyor.

Sevmediler, ancak iki kez okuyabildik
Sevdik 🙂 Ölümle ilgili dense de başka bir sürü şey var. Çok çok tatlı bir kitap.
Ölüm deyince akla ilk gelen : ÖRDEK ÖLÜM VE LALE. Bence görselleri yetişkin için bile ürkütücü.
Çok sevildi, çok sattı lakin bizim eve hiç giremedi. Sedat Girgin çok başarılı bir çizer olabilir ama ben onun tarzını çocuk kitaplarına hiç yakıştıramıyorum 🙁 Üzgünüm.

Bizim evde defalarca okunanlar şöyle:

Bilmiyorum neden, ikisi de çok seviyor

Tabi daha onlarcası var ama hepsini tek resimde toplayıp paylaşmam lazım.

Mesela benim bayıldığım Çıtır Çıtır Felsefe serisinden bir kitabı bile bir kez baştan sona okuyamadık. Sıkıldılar. İlk kez Behiç Ak’dan Güneşi Bile Tamir Eden Adam diye bir kitap okuduk, eh işte, en azından sonuna kadar gidebildik. Fatih Erdoğan’ın tek bir kitabı çok sevildi zamanında: Ablam Bana Dil Çıkardı. Ona benzeyen başka bir-iki kitabını ikinci kez okumamı istemediler.

Özetle: Okunmasından keyif aldıkları kitapları okuyoruz. Gülebildiğimiz kitapları. Seçim onların.

Ne yapmıyorum?

Kesinlikle MEB’in tavsiye ettiği 100 kitap vb listelere bakmıyorum. Valla bence çoğu epey sıkıcı ve okuma keyfi vermeyecek kitaplar. Nedense çok da eski. 8-10 yaşında bir çocuk Alice Harikalar Diyarında’yı sever mi? 1865 yılında yazılmış! Zar zor okuduk. Son 30-40 sayfayı atladık.

Notos, bir liste yayınlamış ama o da hoşuma gitmedi. Hani ”Bir deli kuyuya taş atmış” misali. Şeker Portakalı nasıl bu listeye girebilir? Çocukcağızı gece gündüz dövüyorlar! Ben Şeker Portakalı, Uzunçorap Pippi veya Heidi’yi çocuklara okunacaklar listeme almadım, almayı da düşünmüyorum.

Alttan alta parmak sallayan, mesaj veren kitapları okumayı bırak eve bile sokmuyorum. Akıllı olun, uslu olun, annenizi üzmeyin tarzında olanları.

Siz çocuklarınıza nasıl kitap seçiyorsunuz? Takip ettiğiniz hesaplar var mı? Son zamanlarda aşık olduğunuz çocuk kitabına denk geldiniz mi? Varsa tavsiyeniz seve seve alırız.

Not: Çocuk kitapları etiketli diğer yazılar için tık tık

TÜM YORUMLAR

  • Öğretmenimin Gizli Hayatı’nı ben de alıcam galiba:)

    gul Kasım 22, 2019 8:50 pm Yanıtla
    • Alırsan yazar mısın? Ben beğendim ama oğlanlar nedense hiç yüz vermedi.

      Aydınlık Yüz Kasım 28, 2019 10:11 am Yanıtla
  • Bayılarak, gülmekten kitaba ara vererek okuduğumuz bir çocuk yazarı var ama sanırım 7 yaş üzeri için uygun olmayabilir.

    Robert Munch adı yazarın.
    Müthiş tatlı mizahı var.

    Kahve Kasım 22, 2019 10:44 pm Yanıtla
    • Kahve, ne güzel seni burada görmek:)
      İdefixten baktım, seni hep seveceğim, Andrew’un Dişi gibi birkaç kitap görüyorum. Aynı kişi mi?
      Benimkilerle hala Gergedanlar Krep Yemez okuyoruz 🙂 Severler bence.

      Aydınlık Yüz Kasım 28, 2019 10:13 am Yanıtla
  • Oytuna kitap alırken çok zorlanırdım, şimdilerde yeğenime oytundan deneyimlediklerime göre kitap alıyorum ve genelde tutuyor. Esra (lokum çocuk kütüphanesi) benim de en büyük referanslarım arasında…
    Benim Oytun’la favori kitabım mesela benim annem bir gorildir. İlk ilkokuldayken okumuştuk ve çok eğlenmiştik 🙂

    oytunla hayat Kasım 25, 2019 5:06 pm Yanıtla
    • Goril bizde de var 🙂 Bir kez okuduk, sevdik de ama unutmuştum. Tekrar ortalara çıkarayım, iyi oldu hatırlattığın.
      Esra’da reklam kaygısı yok ya değerlendirmeleri tarafsız oluyor. İyi ki var.

      Aydınlık Yüz Kasım 28, 2019 10:15 am Yanıtla
  • 7,5 aylık bir kız çocuğu sahibi olarak bu yazınızı gördüğüme sevindim. Belki henüz erken ama kızım için hangi kitapları almam gerektiğini şimdiden düşünmeye başlamıştım. Dediğiniz sayfaları takibe aldım. Çok teşekkür ederim 🙂

    Sule Uzundere Kasım 30, 2019 10:36 pm Yanıtla
    • Ah ne güzel! Pek sevindim, kızınızla bol kitaplı günler-geceler diliyorum size.

      Aydınlık Yüz Aralık 3, 2019 10:40 am Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir