Kitaplı Mim-1

Temmuz 16, 2020
268
Views

Mim, güzel bir blogcu geleneğidir. Hem konu bulma sıkıntısından kurtarır hem de yeni yeni bloglar keşfettirir.

Blog aleminde ”ayaklı kütüphane” diyebileceğimiz güzel insan Leylak Dalı Nurşen Ablamız başlatmış bu mimi. Kitaplıklarla ilgili olunca es geçemedim.

Sorular şöyle:

1.Kitaplığınızın temeli ne zaman atıldı? İlk kitaplığınız mı?

Ohoooo, kim bilir bu benim kaçıncı evim ve kaçıncı kitaplığım? Saydım şimdi, altıncıymış.

Babamın evindeyken de çok çok okurdum. Amanınn, hem de neler neler okurdum. O zamanlar daha muhafazakar bir çizgideydim. İsmet Özel’ler, Mustafa İslamoğlu’lar, Seyid Kutup’lar, Abdurrahman Dilipak’lar, Emine Şenlikoğlu’lar, Şule Yüksel’ler, Kuran mealleri..Hele bir Vuslat (yazarı Fatma Temir ) ve Huzur Sokağı’mız vardı ki..Kim bilir kaç kere okumuş, satır satır ezberlemiştim. Bilumum dünya klasikleri, kütüphaneden alınan kitaplar; özetle ne bulursam okurdum.

Doğrusu baba evinde bir kitaplığım olmadı, saydığım onca kitap da sağda solda dağıldı gitti. O yıllardan elimde olan tek bir kitap bile yok.

Öğrenci iken Samsun’da öğrenci işi, 2-3 raflı bir kitaplığım oldu. Şimdi düşünüyorum düşünüyorum o yıllarda neler okuduğuma dair en küçük bir hatıram yok. Sonraki yıllarda Kastamonu’da ve İstanbul’daki 2. evimde yine birkaç raflı küçük kitaplıklarla idare ettim.

Yedi yıl önce Bodrum’a taşındım ve ne kadar istesem de gönlümce bir kitaplık kuramadım. Geçen yıl balkonu salona katınca az ötemizdeki marangoz Yaşar Usta’ya kendimiz çizip bir kitaplık yaptırdık. Hatta kitaplarımı dizerken ağladım. Sanki yıllar yıllar boyu yürüdüğüm bir yolun sonuna gelmişim de nihayet oturacak bir bank bulup soluklanmışım gibi..Kazasız belasız bugünlere geldiğime sevinmeye hakkım varmış gibi. Olabilecek ve olmuş olan bir yığın kötü şeyden sağ çıktığıma şaşırmışım gibi..

Uzun uzun yazmıştım o zamanla ilgili, okumak isterseniz tık tık

2. Kitaplığınızdaki en eski kitap hangisi?

Sanırım en eski kitaplar bunlar, kayınvalidemin evinde buldum. Rahmetli kayınpederimden kalmış
Bunlar da geçen seneki doğumgünü hediyelerim, Gümüşlük’deki Nejat İşler’in dükkanından..
Bu benim 2004 yılında Gümüşpınar Sağlık Ocağı’na gelen gezgin bir kitapçıdan aldığım toplu kitap kolisinden kalan, kendi ellerimle aldığım en eski kitap..

3. Kitaplığınıza ilave ettiğiniz en son kitap hangisi?

En son bunları aldım

4. Kitaplığınızda başkasından alıp iade etmediğiniz kitap var mı?

Olmaz mı 🙂 Baya var ama birinden alıp iade etmediğim değil de havuz kitaplığından yürütüp geri götürmediğim kitaplar var. Ha, bir süre önce anestezi teknisyen odasında Peyami Safa’nın Yalnızız’ını ve annemin evinde Üç Oda Bir Yalnızlık’ı bulup iç ettim.

5. Kitaplığınızdan bir başkasının alıp geri getirmediği kitap var mı?

Bazı kitaplarımı bulamıyorum. Mesela Kızıl Ağaç, Baba ve Piç, Bit Palas..Sanırım bir kısmını kardeşime verdim ve geri almayı zaten düşünmedim ama bu konuda şanslıyım, ödünç verdiğim kitaplar yüzde doksan dokuz geri geliyor.

6. Kitaplık düzeniniz neye göredir?

Kişisel gelişimleri tek rafa dizdim. Aynı yazarın kitaplarını da yan yana koymaya çalışırım, bunun dışında rastlantısal. Zaten bizim evde her yerde kitap vardır. Girişteki dresuarın üstünde geri vereceğim kitaplar, balkonda o an okuduklarım, yatağımın başucunda ara ara baktıklarım. Çocukların odasında yerler, petek üstü vs..Şükürler olsun ki kitapla iç içe bir yaşamım var.

Gerisi devam yazısında…

Etiketler:
Kategori:
Kitap Yorumu

TÜM YORUMLAR

  • Çok sevindim katıldığınıza, kitapseverlerle buluşmak harika. Sevgiler yolluyorum Ankara’dan 🙂

    leylak Dalı Temmuz 16, 2020 6:37 pm Cevapla
    • Aaaa çok teşekkürler yorumun için. Böyle güzel mimler olsa da hep katılsak :))

      Aydınlık Yüz Temmuz 17, 2020 11:58 am Cevapla
  • Sevgili Günlük merhaba,
    Yeni kütüphanenizi bol kitaplı günlerde keyifle kullanmanız dileğiyle, sevgiler. 🙂

    Ekmekcikiz Temmuz 20, 2020 7:04 pm Cevapla
    • Hoşgeldiniz, çok teşekkürler. Ne güzel yeni ziyaretçiler 🙂

      Aydınlık Yüz Temmuz 21, 2020 11:27 am Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir