Kitapyurdu sipariş geçmişimdeki sayı bu. Yarısı çocuklar için olsa 50’sini kendim için almışım. En az o kadar da eşten dosttan alıp okuduklarım var. 2020’de bloga girdiğim kitap yorumu sadece on ama birçok yazıda okuduklarımdan bahsettiğim için kendimi affediyorum.
Covid denen melunla tanıştığımız sıkıntılı yılın bitmesine 2 gün kaldı. Her sene bir bitiş yazısı yazardım. Bu sene içimden gelmedi. 2021 dileğim ise Karadeniz horonu oynamak. Bağıra çağıra, buram buram terleyerek. Okumak da bir yere kadar.
2020 boyunca okuduğum kitaplardan en çok tavsiye edeceklerim:
”Yazarlar amaçlarını oğlan çocuklara ”duygusal okuryazarlık” becerisi kazandırmak olarak tanımlamışlar. Daha çok erkeklere danışmanlık yapan iki terapist olarak duygular söz konusu olduğunda çocukların ya duyguların derinliklerinde boğulduğunu ya da hiç bulaşmadan kıyıda köşede bir yerde durduklarını görmüşler.” diye başlayan kitap erkek çocuk ve duygu konusunda bir başucu kitabı.
2. Karanlık Kız – Elena Ferrante : Ferrante Ablamızın askerleriyiz a dostlar. Napoli Romanları ile dünyayı kasıp kavuran güzide yazar, bu romanda annelik işini olanca çıplaklığı ile önümüze seriyor.
”Onlar en az elli yaşlarına varmadan insanın kendini çocuklarına ifade edebileceğini düşünmek ne büyük aptallık. Onlar tarafından bir işlev değil bir insan olarak görülebilmeyi beklemek.” s.84
3. Yetişkinlerin Yalan Hayatı- Elena Ferrante
Ferrante’nin son kitabında konu ”ergenlik”. Giovanna’nın 13-16 yaş arasını anlatan kitabı bir solukta okudum. Mutlu bir ailede büyümüş, tatlı mı tatlı kızımızın ders başarısı giderek düşmektedir. Gayet iyi anlaşan sevgi dolu ana-babası bu meseleyi kendi aralarında konuşurken ”Bu kız giderek halasına benziyor” der babası ve büyü o anda bozulur. Giovanna’nın renkli, ışıklı hayatı giderek kararır, dağılır ve üç yılın sonunda hem kitap biter hem de çocukluk dediğimiz o masal.. Ne demişti bu sene Nobel alan Louise Glück:
4. Akıllı Bir Kalple Duygusal Okuryazarlık
”Biz alıcı durumunda isek yani bize birisi ”Şunu yaptığın için çok kızdım, üzüldüm” gibi bir şey söylüyorsa kesinlikle ilk tepkimiz reddetmek, özür dilemek, kendini savunmak, aslında öyle değil gibi şeyler söylemek OLMAMALI. Dikkatle dinlemek ve duyguyu anladığını gösteren bir jest yapılacak ilk şeydir. Özür ve savunma daha sonra gelebilir. (s. 112)
Peki insanlar neden sürekli duygusal hatalar yapar?
”Çünkü insanlar temas iletisine muhtaçtır ve bu iletileri kopara kopara da olsa almak isterler ve oyunlar oynarlar” diyor yazar.
Şiddetsiz iletişimin de ilk kuralı olan duyguyu kabul etmek konusuna tekrar dikkat çeken ve defalarca okunacak bir kitap. Hakkında yazı da var, okumak isterseniz tık tık.
5. Kara Kalem : Hakan Muhafız’a esin kaynağı olan kitabı pek beğendim. Devam kitabı var, okuma listemde. Vikinglerinden, Spartalılarına, Kral Arthur’undan Diana’sına bütün efsanelerin temcit pilavı gibi tekrar tekrar önümüze sürülmesinden gına gelmişti. Kendi köklerimizle ilgili bir şeyler okumak, izlemek ve tüm dünyanın da tanıması bana iyi geliyor. Bu arada Netflix Türkiye 2020’nin yıldızı olmadı mı sizce de?
6. Huzur- Ahmet Hamdi Tanpınar
”Şark oturup beklemenin yeridir. Yeterince beklersen her şey ayağına gelir” diyen roman gerçek bir başyapıt. Bana klasikleri tekrar tekrar okumanın neden gerekli olduğunu hatırlattı.
Büyük beklentilerle başlayıp hayal kırıklığı yaşadıklarım:
- Hayvan Mezarlığı
- Cebimdeki Taşlar
- Cehennem Çiçeği- Alper Canıgüz
- Beyaz Kale- Orhan Pamuk
- Duygusal Zekası Yüksek Çocuklar Yetiştirmek : Yeni bir şey yok. Hakkında yazdım ama gönlümde yer etmedi.
- Duyu’lmak İstiyorum: Pedagog önerisi ile okudum. Muhteşem şeyler anlatacak gibi başlayıp sonraki kitabında asıl önerilerini vereceğini söyleyen yazarın sitesindeki öneriler de ip atlamak, top oynamak.
- Oyuncu (Adile Naşit)
- Genesis
- Tanrı’nın Çılgın Planı
- Peru Travması
- Kolera Günlerinde Aşk
- Kaybolan Bağlar
”Sevdim ama aşık olmadım” dediklerim:
- Uğultular- Gönül Kıvılcım
- 4 Hane 1 Teslim
- Sabrımı Zorluyorsun ve Artık Hiç Anlaşamıyoruz- Isabel Filliozat
- Değmez- İsmail Güzelsoy
- Yenişehir’de Bir Öğle Vakti
- Son Av- Grange
- Aşk Zamanı- Necip Mahfuz
- İçindeki Çocuk Bir Yuva Bulmalı
- Devir- Ece Temelkuran
- Bir Ruh Macerası- Ayşe Şasa
- Atmaca- Hikmet Hükümenoğlu
- Tek Kişilik Din- Cem Selcen
- Mücella- Nazan Bekiroğlu
Bir türlü başlayamadıklarım:
- Hamamname -Murathan Mungan
- Yarınki Yüzün
- Waldo Sen Neden Burada Değilsin
- Hata Neredeydi
- Pema Chödron’un kitabı
- Düş Kesiği- Güray Süngü
- Yalnızlıklar- Hasan Ali Toptaş
- Çürümenin Kitabı
- Birini mi özlüyorsun?
- Ev-Nermin Yıldırım
Ufkumu açanlar:
- Gaflet
- Türkiye’nin Alternatif Tarihi
- Tasavvuf Notları
- Aşk, Evlilik, Flört, Arkadaşlık- Alice Munro
- Öyle miymiş? – Şule Gürbüz
- Ah’lar Ağacı- Didem Madak
- Beyaz Gemi- Cengiz Aytmatov
Değişik bulduklarım:
- Ataların Gölgesinden Aydınlığa
- Ebru Demirhan’ın Kitabı
- Bir Şifa Bağımlısının İtirafları
Hatırlayabildiğim 50 civarında kitaptan bahsettim. Son birkaç yıldır okuma hızımı düşürmeye çalışıyorum çünkü yaşam sokakta, insanların arasında. Kuytu köşelerde, defter- kitap başında bulabileceğim pek bir şey yok.
O zaman mutlu yıllar hepimize.
TÜM YORUMLAR
Mutlu bir 2021 olsun. Keşke üşenmesem de ben de böyle bir liste yapabilsem. Ayşe Şasa’nın kitabı benim gönlümde gerçekten yer etmişti, uzun süre etkisinde kaldım. Özellikle kitapta vurgulanan, bu akıl sadece benim olabilir mi? Allah bana bunu verdiyse bu herkesin aklıdır ve buna benzer ifadeler benim kalbimi doldurmuştu.
Valla ne güzel olur, yazsan keşke. Geçmiş siparişlere bakıp yazdım, biraz da instagram yayınlarımdan faydalandım. Senin neler okuyup hangilerini sevdiğini bilmek hoşuma giderdi.
1 yıldır tuhaf bir haldeyim. Kitap okuyorum ama aklım başka yerlerde, Ayşe Şasa’ya dikkatimi veremedim belki o sebepten.
Mutlu yıllar dilerim.
size de öutlu yıllar :))